"L'ESTRUCH ÉS UN ESPAI QUE POTENCIA LES ARTS ESCÈNIQUES"
És la cap d’equipament de l’Estruch, fàbrica de creació de les arts en viu de Sabadell. Funcionaria del departament de cultura de l’ajuntament de Sabadell des de l’any 1991. Fa set anys és l’encarregada de dur la gestió de l’Estruch, i actualment és la responsable d’organitzar les residències d’arts escèniques. Sabadellenca de tota la vida, ens explica de primera mà com és treballar en un espai municipal com l’Estruch.
Com era l’Estruch quan vas començar a treballar-hi?
Doncs... era simplement un centre de creació. L’Estruch ha anat creixent per fases i evolucionant amb les noves tecnologies. Quan vaig començar hi havia tant sols set sales d’assaig, no hi havia ni els books de música, ni el teatre, ni la nau que ara acull els tallers d’arts visuals.
I com és ara?
Doncs ara és un centre molt més complet, amb més sales d’assaig especialitzades per dansa, tres books d’assaig insonoritzats, un teatre de difusió per tal de mostrar el resultat del treball realitzat per les companyies que fan residències a l’Estruch i una fàbrica de creació d’arts en viu.
Quin públic preteneu atreure a l'Estruch?
La nostra intenció és arribar al màxim de públic possible, no volem estancar-nos en un públic en concret, però si que és veritat que pel tipus d’espectacles i productes que s’ofereixen des de l’Estruch, muntatges contemporanis i arriscats, atreuen més la part de població jove que va dels 20 als 40 anys.
Què s’ha de fer per assajar a una de les sales de l’Estruch?
S’ha d’enviar una sol·licitud a través de la pàgina web de l’Estruch i adjuntar o presentar un projecte del treball que s’hi vol realitzar. D’aquesta manera es valora el projecte i es decideix si es dóna opció de residència i quin tipus de contrapartida es pot negociar amb la companyia com a intercanvi per la cessió dels espais gratuïtament com podria ser, per exemple, estrenar el seu muntatge al nostre teatre.
Us heu trobat amb projectes que no hagueu pogut acceptar?
Sí, perquè tots els projectes que ens han de presentar han de tenir un objectiu artístic. És per això que podem rebutjar un projecte que tingui fins privats o polítics, com podria ser la realització d’una festa, d’un sopar, xerrades, conferències... Això és feina dels centres cívics.
Creus que l’Estruch afavoreix la complicitat entre companyies amateurs i professionals?
Sí perquè hi conflueixen dos tipus de companyies, tot i que sovint en franges horàries diferents. Els matins tenim bàsicament companyies professionals i a les tardes o a les nits els amateurs. Tot i així es generen relacions perquè, per exemple, les companyies professionals poden tenir la necessitat de voler treballar amb uns perfils concrets i poden fer la demanda a través de l’Estruch perquè ja saben que hi ha gent amb ganes i experiència. Ja s’han produït casos així, i també al contrari. Companyies amateurs han tingut la sort de gaudir de la participació d’un professional que ha vist un assaig i ha volgut participar, o els ha donat la seva opinió. Penso que l’Estruch és una manera de conèixer gent relacionada amb l’art i per tant poder fer contactes. L'estruch és un espai que potencia les arts escèniques, no només de la nostra ciutat, sinó també de forma europea.
Tenir un espai com l’Estruch i que sigui gratuït és un gran avantatge. Tot i així encara hi ha molta gent que el desconeix. Quin creus que és el motiu?
Bé...potser és perquè és un concepte nou. A Espanya fa relativament poc que existeixen centres de creació, i no tots els centres funcionen de la mateixa manera. Alguns no són municipals, o sí que ho son i els fan pagar igualment unes taxes. Sovint els col·lectius artístics ja tenen els seus propis centres o espais d’assaig i ja no s’interessen per buscar-ne d’altres. I també, sent humils, podem pensar que no sabem difondre prou bé el que oferim i com ho oferim, ja que en el fons és un àmbit molt específic, tot centrat en les arts.
Des de fa pocs anys heu establert un vincle amb molts Instituts de la ciutat per tal d’apropar la cultura als joves. De què es tracta?
Doncs es tracta de donar la possibilitat als joves estudiants d’instituts on es realitzen majoritàriament batxillerats artístics o optatives d’arts o dansa, per tal d’oferir-los l’oportunitat de conèixer un treball en procés, veure un assaig per dins, dialogar amb els creadors, i tot dins d’un horari lectiu. Sobretot s’ha pogut fer gràcies a professors que s’han interessat en contactar amb nosaltres perquè donen importància a les arts. Això comporta que aquests alumnes es converteixin en públic potencial si la proposta els ha engrescat prou per venir-ho a veure. Llavors els oferim unes promocions, com per exemple 2x1, per tal que puguin venir a veure l’espectacle sencer dins la programació de l’Estruch.
Quin creus que és el futur de l’Estruch?
Està clar que el projecte inicial no està acabat, encara queda sòl del recinte per construir. Un dels objectius seria crear un espai per a creacions de circ o que requereixin un treball en alçada i espais diàfans. També s’ha parlat de tallers de la part tècnica de la creació artística, ja sigui des de tècnics de so, tècnics de llum, escenògrafs... I sobretot trobar una major projecció a l’exterior i una relació més estreta amb altres centres de creació per propiciar intercanvis d’artistes o d’espectacles.
Moltes gràcies.